2011. május 30., hétfő

Filmajánló: A rúzs színe



Cím: A rúzs színe
Angol cím: Why I Wore Lipstick to My Mastectomy
Műfaj: színes, amerikai életrajzi film
Év: 2006
Hossz: 90 perc

Leírás:
Az életigenlő, remek kritikákat kapott, igaz történeten alapuló film egy fiatal, újságíróként diplomát szerző nőről szól, aki felfedezi, hogy mellrákja van. Geralyn Lucas (Sarah Chalke), akinek szembe kell néznie a lehetőséggel, hogy eltávolíthatják a mellét, elhatározza, hogy bátorsággal és humorral veszi ezt a kihívást. Valamint élénkvörös rúzsával, amely pozitív hozzáállásának nagyerejű jelképévé válik.

Személyes vélemény:
Ez a film sokkal többet rejt, mint amennyit a leírása elárul. Nem bátorságról és humorról, hanem kitartásról, és újra meg újra feltűnő angyalokról szól, akik a leggyengébb pillanatainkban öntenek belénk erőt. Döntésekről szól, amelyek kereszttüzében mindig a szépség áll. Lehet-e szép leműtöt mellel? Tetessen-e be implantátumot, tetováltasson-e mellbimbót?
Útja során "angyalok" hada kíséri. A betegségen már átesett főnökasszonya, a hererákos taxisofőr, a fodrász-parókás, a tetoválómester, valamint a fényképész egyaránt megerősítik abban, hogy a szépség nem a külsőn múlik, hanem a belsőn, s nem szükséges olyannak lennie mint mindenki másnak, élvezze ki nyugodtan az életét.
A vörös rúzs maga mintegy fejlődési szimbólummá válik a történet során. Geralyn a film elején mondja ki, hogy ő mindig is szájfényt viselt, mert a rúzst, főleg a rúzst soha nem érezte úgy, képes lenne viselni, mert nem elég magabiztos és erős hozzá. Végül rászánja magát, s erőt merít a rúzsból - mindahányszor felkeni, bátran néz a dolgok elébe - legyen az műtét, vagy fotózás.
Amit én nagyon jelentősnek tartok a filmben, az a szépséghez való hozzáállása és a kitartás ábrázolása. Hogy érzékeny film, erős lélektannal, illetve remekül tartva a kapcsolatot a nézővel - Geralyn gyakran beszél a kamerába, a nézőhöz egyenesen, megosztva félelmeit, kételyeit és gondolatait.
Ajánlom bárkinek, főleg azoknak, akiknek egy kis erőre van szüksége, bátorításra. Érzékeny film, inkább talán lányoknak, nőknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése