2011. június 19., vasárnap

Könyvajánló: Scott Westerfeld - Specials, különlegesek


Szerző: Scott Westerfeld
Cím: Specials - különlegesek
Kiadó: Könyvmolyképző kiadó
Oldalszám: 322 oldal
Kiadás éve: 2011
Kötés: cérnafűzött, keménytáblás, védőborítóval

Leírás:
"A Különleges Körülmények Ügyosztálya": Ezektől a szavaktól Tallyt taszító, lázadó csúf napjai óta kiveri a víz. Régen, amikor a Különlegesek csupán fenyegető szóbeszédként léteztek, félelmetesen szépet, veszélyesen erőset, és lélegzetelállítóan gyorsat is jelentve. Egy hétköznapi Szép leélheti az életét úgy, hogy soha nem találkozik Különlegessel. Tally azonban sosem volt hétköznapi. Most pedig egyik napról a másikra maga is közéjük tartozik: feltuningolt harci gépezet, melynek célja, hogy a Csúfok nyugton és a Szépek bután maradjanak. Az erő, a sebesség, és gondolkodásának gyorsasága és tisztasága jobb érzés, mint bármi, amire Tally vissza tud emlékezni. Általában. Azonban szívének egy aprócska csücske még mindig emlékszik valami többre. Ezt mégis könnyű elhessegetni, amíg Tallynek fel nem ajánlják a feladatot, hogy irtsa ki véglegesen Újfüstös lázadóit. Végül nincs más választása: hallgatni kénytelen arra az apró, halk szívverésre, vagy véghezvinni a feladatot, melyre beprogramozták. Akárhogy dönt is, Tally világa soha többé nem lesz már a régi.

Személyes vélemény:
Azt már megtanultam az előző két kötetnél, hogy a könyv irtó lassan kezdődik, majd hirtelen az ember egyszerűen csak nem tudja letenni. Arra viszont nem voltam felkészülve, hogy milyen radikális személyiségváltások következhetnek be. Most mindennél erősebb volt olykor a késztetés, hogy a falhoz csapjam a könyvet, és leálljak ordítozni vele, hogy "Tally Youngblood, mégis hogy képzeled, hogy ilyesmiket gondolsz?!" Mondhatni, a maga érdekes módján még undorítóbb részletekbe nyerhettünk betekintést. 
Megtudhatjuk, mit jelent Különlegesnek, azon belül is Pengének lenni. Megtudhatjuk, hogy igenis van másik város is a világon, s abba is betekintést nyerhetünk, hogy mi mindenre képesek a füstösök és barbárok a szabadságért.
Mert az alapvető kérdés még mindig ugyanaz: a személy teljes szabadsága elvehető-e egy nagyobb, magasztosabb cél érdekében, ami nem más, mint a béke és a fennmaradás? Elvégre, ha mindenki üresfejű de boldog, a béke megmarad. Azonban ha mindenki visszaszerzi a teljes eszét, akkor a háborúk veszélye újra felmerül, és az óvni vágyott természet újra kárát látja az embernek.
A fő történés továbbra is a változás körül forog - akarattal, szerekkel, vagy épp külső kényszer hatására változni, hogy jó vagy rossz irányba, az nézőpont kérdése.
Nehéz úgy írni bármit is, hogy ne lőjem le a cselekményt nagyon - annyit viszont elmondhatok, hogy a harmadik kötet vége tökéletesen lezár, épp annyi szálat hagyva nyitva, amin megteremhet a negyedik kötet (ami, ha a mintát követjük, akkor 2 év múlva kerül kiadásra itthon).
Ami a karaktereket illeti, aki számít, az változik a kötet folyamán, bár eleinte nekem nem volt olyan karakter, akit nem utáltam volna. Vagy üresfejű, vagy túl penge volt az összes karakter - kivéve talán Zane-t. 
A fordítás még mindig kiváló, folyik a történet rendesen, jól szövegezett, bár itt-ott tény és való, előfordul egykét nyomtatási hiba, de tényleg nagyon kevés csak. 
Illetve a borító... sokkal szebb, mint az angol kiadásé. Ez a harmadik kötet borítója belopta magát a szívembe, annyira gyönyörű! Bár a Specials- különlegesek címmegoldás nem tetszik, de tény és való, a Különlegesek nem mutatott volna jól.
Összességében kicsit talán lassabb és nehezebben emészthető a kötet, de még így is bátran ajánlom mindenkinek, mert az, ami gondolat benne van, mindenkinek szól.

3 megjegyzés:

  1. Oh, már megjelent? O_O Én is el akarom olvasni. T_T Minél előbb. :D

    VálaszTörlés
  2. Mikor néztem librin korábban, akkor még harmincadikára datálták a megjelenését, majd úgy másfél-két hete megláttam, hogy megvehető - le is csaptam rá lírán (mert olcsóbbXD)
    Ha gondolod, s egyelőre nem veszed meg azonnal, kölcsön tudom adni =D

    VálaszTörlés
  3. Fúú, akkor kölcsön adnád, ha szépen megkérlek? *_* Sajnos most le vagyok égve. T_T Múzeumok Éjszakájára megyek veletek, akkor eltudod hozni? Köszi! <3

    VálaszTörlés