2011. január 25., kedd

Újabb kiállítás-morzsák

Még a "tökéletes vasárnap" sem ülepedett le bennem teljesen, máris újabb kiállítások után vetettem magamat, ugyanis annyira megtetszett a múzeumba járás gondolata, hogy már ki is szemeltem a következő "áldozatokat"... Témájukat tekintve ugyan se nem japán, se nem régi egyik sem, viszont orvostudományi mindkettő, s bevallom, ez a téma is eléggé piszkálja az elmémet. (Elégtétel azért, hogy egy éve nem jutottam ki a Semmelweis egy emberi preparátumokhoz kapcsolódó kiállítására...)

Képek a gyógyítás múltjából
Semmelweis Orvostörténeti Múzeum
"Kiállításunk gerincét így a nyugati medicina történetének bemutatása adja; az ókori Egyiptomtól a legújabb korig vezetjük látogatóinkat. A kiállítás a gyógyításban, az orvoslásban egykor használt eszközök mellett az orvosi, természettudományos könyvek, dokumentumok, valamint a betegséget s a gyógyítást bemutató festmények, szobrok stb. segítségével pontról, pontra ábrázolja az orvosi, biológiai tudás évezredeken átívelő tökéletesedését, a sebészeti, szülészeti technika folyamatos fejlődését, és a betegség, a halál, illetve a gyógyítás művészi ábrázolását. A látogató így nemcsak a gyógyítás folyamatos tökéletesedéséről alkothat képet magának, hanem a medicinának és a gyógyszerészetnek a különböző korokban, s különböző civilizációkban játszott szerepéről is, azaz a nyugati orvoslás kultúrájának sokszínű, szerteágazó gyökerű és örökké változó hagyományáról."
Bővebb információ a kiállításról
Cím: 1013, Bp, Apród utca 1-3.
Nyitvatartás: II.16-X.31.: K-V 10.30-18 óráig, XI.1-III.15.: K-V 10:30-16:00 óráig
Jegyárak: Teljes árú jegy 700,- Kedvezményes 350,- fényképezés díja 600,-


Arany Sas Patikamúzeum kiállítása
"A kiállítás is a két fő helyiségben kialakított enteriőr köré szerveződve mutatja be a gyógyszerészet tudományának fejlődését azoknak az írott, képi és tárgyi emlékeknek a segítségével, amelyek bizonyítják, hogy a gyógyszerészettörténet nem csupán egy tudományág történetét hivatott bemutatni, hanem az iparművészet történetének is fontos részét képezi. A patikai berendezési tárgyak, a kerámia, fa, üveg állványedények, a mozsarak, mérlegek és egyéb eszközök míves kidolgozásukkal, szépségükkel méltán tartoznak a magyar és az egyetemes művészeti örökségünk legszebb darabjai közé."
Bővebb információ a kiállításról
Cím: 1014, Bp, Tárnok utca 18.
Nyitvatartás: II.16-X.31.: K-V 10.30-18 óráig, XI.1-III.15.: K-V 10:30-16:00 óráig
Jegyárak: Teljes árú jegy 500,- Kedvezményes 250,- fényképezés díja 600,-


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése