2011. január 9., vasárnap

Könyvajánló: Scott Westerfeld - Csúfok, Szépek


Szerző: Scott Westerfeld
Ajánlott könyvek: Csúfok c. könyve, valamint annak folytatása, a Szépek
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám: 364 és 324 oldal
Kiadás éve: 2007, 2009
Kötés: Cérnafűzött, keménytáblás.
Korhatár: 12+

Rövid leírások:
Csúfok
Mindenki olyan gyönyörű lesz, mint egy szupermodell. Mi baj lehet ezzel? Tallynek hamarosan itt a tizenhatodik születésnapja, amit már alig vár. Nem a jogosítvány miatt, hanem azért, hogy széppé változhasson. Tally világában a tizenhatodik születésnap egy olyan műtétet jelent, ami az embert taszító csúfból lélegzetelállítóan vonzó széppé változtatja, aki azonnal egy olyan high- tech paradicsomba kerül, ahol nincs más dolga, mint igazán jól szórakozni. Tally új barátnője Shay azonban nem biztos benne, hogy széppé akar válni. Szívesebben tenné kockára az életét odakint. Amikor Shay megszökik, Tally megismeri a szépek világának egy teljesen új oldalát, ami nem valami szép. A hatóságok az elképzelhető legrosszabb ajánlatot teszik Tallynek: találja meg barátnőjét és adja a kezükre, máskülönben sosem változhat széppé. Választása örökre megváltoztatja az életét. 
Szépek
Gyönyörű. Közkedvelt. Tökéletes. Tökéletesen mű. Tally végre szép lett. A tökéletesnél is jobban néz ki, ruhái őrületesek, a fiúja észvesztő, s ő a társaság központja. Éppen ez az amire vágyott. De a sok szórakozás - az állandó bulik, a high-tech luxus, a teljes szabadság- sem palástolja, hogy valami nincs rendjén. Valami fontos. Ekkor üzenet érkezik tally csúf múltjából. Miután elolvasta, emlékezni kezd arra, hogy mi is a baj a szép élettel, s vége a mulatságnak. Választania kell: vagy azért küzd, hogy elfelejtse amit tud, vagy pedig az életéért, mivel a hatóságok nem hagynak életben senkit, aki ilyen információ birtokában van.


Személyes vélemény:
Ha az ember belelendül, egyszerűen letehetetlen. Olvastatja magát, gondolkodtat, felráz. Beszippantja az embert a saját világába, ami bármilyen különösnek tűnik is, nem áll távol a mindennapitól. Egy másik világ hatalmas problémáira hívja fel a figyelmet - s ez a másik világ akár a mienk is lehetne- majd. Túlmutat az átlagos tizenéves problémákon, mint szerelem, barátság, rosszalkodás, és széppé válni akarás. Hatalmi harcokra, üldöztetésre, tudományos gondokra is rávilágít. Burkoltan még azt is felveti, hogy feláldozható-e az egyéniség a közösség érdekéért, vagy sem.
Mindezt ráadásul érdekes karaktereken át élhetjük át, egy modern világban, aminek a történelme, és minden apró részlete nagyon aprólékosan lett megtervezve. Már-már rémisztően átélhető minden.
A szövegezése nagyon jó, alig akad benne elgépelés, ráadásul a könyvek stílusa fenomenális!
Ifjúsági könyv ugyan, de szerintem bárki nyugodtan elolvashatja, nem bánja meg.

Egyetlen egy problémám van a könyvvel: hogy a harmadik rész még csak előrendelhető...

1 megjegyzés: