2010. december 24., péntek

Filmajánló: A kismadár


Cím: A kismadár
Eredeti címe: The Miracle Worker
Rendezte: Nadia Tass
Forgatókönyvet írta: Monte Merrick és William Gibson
Hossza: 120 perc
Besorolása: amerikai filmdráma
Év: 2000

Rövid Ismertető:
Helen Keller (Hallie Kate Eisenberg) halmozottan hátrányos lány, akit kezelhetetlen állapota miatt szülei teljesen elzárnak a külvilágtól. Helen csupán dührohamaival képes kommunikálni és ezért szülei már az intézeti elhelyezésén gondolkoznak. Ekkor lép be az életükbe Anne Sullivan (Alison Elliott), a gyengén látó tanárnő, akiben megvan a beleérző képesség és a türelem kellő elegye, hogy Helent visszahozza ebbe a világba. A szülők eleinte ellenzik a tanárnő módszereit, ám hamarosan meglepve tapasztalják a bámulatos eredményt.


Személyes vélemény:
A történet megható és tanító jellegű is. Tanít a tanulásról, az érzelmekről, a világnézetről, az akaratról és a türelemről. Megmutatja, milyen szánalom és lemondás van Helen szüleiben, s mekkora tudásvágy van a kislányban magában, milyen nehezen talál rendes értékrendet magának a féltékeny bátyj, s hogy milyen könnyen megszereti a tanítónő a kislányt, akinek a helyzete még számára is mármár menthetetlennek tűnik.
A történet maga számomra nagyon jó volt, a színészi játék pedig ritka jó.
Igazából nem tudom leírni azt az érzést, amit ez a film váltott ki belőlem. A szívem szorult belé miközben néztem, együtt voltam dühös a szereplőkkel, a film végén pedig könnyetem örömömben.
Csak ajánlani tudom a filmet, szerintem igazi műalkotás - érdemes egyszer megnézni, ha az ember vevő a drámaiságra =)

2 megjegyzés:

  1. Fú, jól hangzik. =) Azt hiszem, megvan mit nézek legközelebb, ha elfogy a polcon gyűlő kölcsön-DVD kupac. Ami még csak három DVD-ből áll. Még. xD
    Főleg akkor érdekel, ha belőled ilyen hatást váltott ki. =)))

    VálaszTörlés
  2. Tegnap megnéztem a TV-ben és tényleg nagyon jó, csak szomorú. T_T

    VálaszTörlés