2011. április 23., szombat

Sushi - nagy maki - recept


Hozzávalók - 1 tekercsre (6-8 maki) /6 tekercsre való/

  • 5 dkg rizs ("B" minőségű (kék) normál rizs) /30 dkg/
  • 1 norilap /6 norilap/
  • sushi-ecethez: 
    • 1 evőkanál rizsecet /6 ek/
    • 1-1,5 kávéskanál cukor /1 ek/
    • 3 csipet só /1 tk/
  • töltelék (surimi, avokádó, uborka, lazac, tojásrántotta) tetszés szerint, 0,5cm széles csíkokra vágva
  • ízesítés (wasabi, szójaszósz) tetszés szerint
  • víz a rizsfőzéshez és készítéshez kézmosáshoz
  • tekerhető tányéralátét (bambusz), edények, kés
Elkészítés
A rizst edénybe tesszük, s 7-8 alkalommal keveréssel alaposan átmossuk, majd 3x keverés nélkül átöblítjük (ügyeljünk arra, hogy a rizsszemeket ne tördeljük szét!) majd edénybe tesszük, s felöntjük vízzel, míg az jól el nem lepi (kb. 2szeres vízmennyiség). Közepes lángon lefedve csendes forrásig főzzük (előfordulhat, hogy kissé habosodik közben a rizs) majd ha a víz elfőtt, elzárjuk a lángot, s amíg gőz képződik, állni hagyjuk. Ezáltal a rizs kellően tapadós lesz, ha jól csináltunk mindent. Ezalatt a tölteléknek szánt belevalókat felcsíkozzuk (kis maki esetén az algalapot ketté vágjuk) s a sushi-ecetet kikeverjük. Mikor már nem képződik gőz, a rizst kiterítjük egy tálcára, s ráöntözzük a sushi-ecetet, majd hagyjuk kihűlni. 


Miután kihűlt a rizs, fogunk egy norilapot, fényesebbik felével lefele letesszük a bambuszlap felénk eső szélére, hogy a csíkozás vízszintesen legyen (aki ezt nem érti, meg fogja érteni ha alaposan szemügyre vesz egy norilapot - félbevágásnál is erre ügyeljünk) s ujjnyi vastagon szétterítjük a rizst rajta, felül egy másfél centis sávot szabadon hagyva (mielőtt a rizshez érnénk, nedvesítsük be a kezünket, ugyanis ha jól főztök meg, a rizs tapad!) . Ezt követően a kiszemelt tölteléket és ízesítést a rizses felület felénk eső harmadolóvonalának magasságában elhelyezzük (ne legyen túl sok, esztétikai okokból!) s a bambusz tekerő segítségével a szélet a töltelékig hajtjuk, alaposan hozzáfogva, majd a tekerőt elemeljük, s feltekerjük a maradékot - a nori-csíkig, amit az ujjunkkal enyhén bevizezünk (nedves legyen, ne ázós!) szorosan.

 
Ezután fogunk egy hosszabb kést, bevizezzük a pengéjét, s felszeleteljük a tekercset, 6-8 szelet jön ki belőle kényelmesen. Tálalni szójaszósszal és wasabival tálaljuk, majd jó étvággyal elfogyasztjuk =) (én pont nem, mert nem szeretemXD)
Eddigi megfigyelések alapján főétkezésként 8-10 maki az a mennyiség, amivel egy átlagos étvágyú ember jóllakik, de könnyű túlenni magunkat. 

Árak, beszerzés
Nem egy olcsó étel, azonban a megvett hozzávalók egy része másra, máskor is felhasználható.Egy kiló kék rizs 250 forintból megvan (s marad belőle). 5 norilapos csomag 430 forintért vehető, 200ml rizsecet 291 forintért kapható (szintén marad belőle), 100 gramm rák ízű halrudacska (surimi) 200 forintból megoldható (s valószínüleg marad is egy kevés) szójaszós 500 forintból megvan, s hosszan kitart, 45 gramm wasabi 900 forintból kijön, viszont ez is szintén hosszasan kitart. Beszerzésre városszerte(Budapest) mostmár rengeteg hely adódik, én viszont előnyben részesítem a Vásárcsarnok alsó szintjén lakó Ázsia BT-t (árakat is onnan írtam). De a hozzávalók nagyja egy hiper/szupermarketből is könnyedén beszerezhető.

2 megjegyzés:

  1. A múltkor csináltunk NortonGirllel, de a surimitól utána minden bajom volt, úgyhogy arra rá se bírok nézni azóta.

    Viszont az itteni vendéglőben 3-4 tányérnyit szoktam betolni (maki-nigiri arány kb. fele-fele). 8-10? Óriásból elképzelhető, hogy elég.

    A shiitake-gomba áztatásából maradt vízből pompás leves van.

    VálaszTörlés
  2. Én sajnos a szusit nem bírom, így megértelek =) (Meg semmi olyat nem ennék, ami emlékeztet egy állatra - a surimi pont ilyen)
    Akkor jó étvágyad lehet =D Nekem mások azt mesélték, hogy 6 darab kevés, 12 meg sok egy főreXD (éttermi méretből. az enyém nagyobbXD)

    VálaszTörlés