2011. augusztus 25., csütörtök

Ajánló: Murdoch nyomozó rejtélyei


Cím: Murdoch nyomozó rejtélyei
Eredeti cím: Murdoch Mysteries
Részek száma: 4 (évad) x13 (rész)
Év: 2008-tól
Műfaj: kanadai-angol krimi-drámasorozat
Vetítik: Cool-on, hétköznap reggelente 10:05-től ( a filmet a film+-on hasonló idősávban)

Leírás:
Az 1890-es évek Torontójában nyomozó krimihős, William Murdoch (Yannick Bisson) olyan gyilkosságokat fejt meg újításaival, amelyekhez még ötlete sincs a főnökének. Igazságügyi, orvostani módszereinek használata és hihetetlenül pontos következtetései mindig nyomra vezetik a zsarut. Lelkes segítői, Dr. Julia Ogden patológusnő (Helene Joy) és George Crabtree közrendőr (Jonny Harris) mindenben támogatják őt, habár Murdoch sok kétkedőre és haragosra tesz szert a nyomozási eljárásai során.

Személyes vélemény:
Elsőként a kapcsolódó, a sorozatot megelőző négy részes filmsorozatról (2004-től) ejtenék néhány szót. William Murdoch (Peter Outerbridge), a Scotland Yard nyomozója igazán korhű keménykalapos, visszafogott úriember, aki felettébb jártas a munkáját segítő tudományok nagyja részében, s követi a világ kriminológiai fejlődését, hogy mindig napra kész legyen a bizonyítást illetően - még ha a környezete gyakran csúfot is űz belőle emiatt. Legfőbb társa és támasza a törvényszéki tudós, Dr. Julia Ogden (Keeley Hawes) akivel közelebbi viszonyba is kerül a négy rész alatt, valamint George Crabtree (Matthew MacFadzean) közrendőr, illetve az ex-prostituált Ettie Weston (Flora Montgomery).
A sorozat kicsit komoly, többnyire sötét jelenetekkel, bemutatja a kor züllöttségét és kreativitását. Leginkább a régi Sherlock Holmes filmekhez tudnám hasonlítani a hangulatát. 
Most pedig térjünk rá a négy évados Murdoch-sorozatra, melyben a felügyelőt Yannick Bisson alakítja, akit hasonló szerepkörben ismerhettünk meg a Sue Thomas - F.B.I. részeiben. Itt szintén egy már-már tudós jellegű Murdoch-ot formál meg a színész, azonban Bisson jóval fiatalabbnak és életrevalóbbnak, élénkebbnek mutatja a karaktert. Ezáltal Murdock nem Sherlocki, hanem inkább hasonlít Horatio Caine-hez.
A filmsorozattal megegyezően itt is fontos szerepet kap Dr. Julia Odgen (Helene Joy) patológusnő, azonban kevésbé hangsúlyos kettejük kapcsolata - meg úgy az egész szerelmi szál, mivel Ettie Weston karakterét mintegy kihagyták. Talán egyedül George Crabtree (Jonny Harris) közrendőr maradt meg teljes egészében, továbbra is a nyomozó hű szolgálatában.
A sorozatot leginkább a Helyszínelők-höz tudnám hasonlítani, hasonlóan nagy hangsúlyt fektet a tudományosságra (Dr. Julia Odgen nagyon hasonlít Angela Montenegro-ra a Dr. Csont-ból vagy Dr. Alex Woods-ra a Miami helyszínelőkből) és ennek erős látványvilágára - habár nem olyan fejlett a technika, sokkal látványosabb. Történetvezetése is hasonló a fentebb említett sorozathoz (vagy bármelyik mai krimihez), s izgalmas együtt nyomozni Murdoch-kal, még ha olykor az ő lépései is kiszámíthatóak.
Látványvilágát egyszerűen imádom - a színes társasági jeleneteket éppúgy, mint a sötét éjszakában játszódó gyilkosságokat, a zenei aláfestés átlagosan jó, a karakterek sokszínűek, a színészi játék átlagos, nem kiemelkedően jó.
Amiért megszerettem a sorozatot (a jóképű és okos Murdoch-on kívül) az a társadalmi belátás, amit nyújt az adott korra nézve - hogyan viszonyultak az emberek a prostitúcióhoz és őrülethez, illetve akkoriban hogyan kezelték az efféle felmerülő problémákat. Meg természetesen a ruhák!
Ajánlom bárkinek, aki szereti a krimit és a tizenkilencedik század végét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése