2010. április 21., szerda

Japán Nap az Európa 2000-ben.

Időpont: 2010. április 20., Kedd. 8.45 - 15-45.
Helyszín: Európa 2000 Középiskola, 1143, Budapest, Gizella utca 42-44.
Programok:
  • Előadások: A vallásokról, Harcművészetről, Japán etikettről, Műfordítás, Dobozlakkozás, Jövevényszavak a japán nyelvben
  • Kultúrális workshop: origami, shoudou, daruma-baba festése, és dobozlakkozás
  • Vásár: japán tanulásához kellő könyvek, Takebayashi sushibár, JapHun.
  • Harcművészet, Bon Odori, filmvetítés.

Tőlünk hét fő ment a japán napra: öt kezdő, Demi, és én. Lilla vezetett minket, megközelítőleg kilencre értünk oda. A suliba beérve aztán szétszéledhettünk - kötetlen program volt, egyetlen szabállyal - legalább délig maradjunk, ha már igazolva van a napunk.

Megérkezésünkkor épp Karate-bemutató folyt, azt figyeltük egy kicsit, majd Demivel elindultunk felfedezni az iskolát. Eleinte kész útvesztőnek tűnt, de hamar meg tudtuk szokni.
Miután az előadót megtaláltuk, ahol az előadások folytak, megtaláltuk a kiszabott termeket is, s kezdetnek beültünk daruma-babát festeni.

A Daruma-baba egy apró baba, aminek csak az egyik szemét szabad megfesteni, s közben kívánni kell. Mikor ez a kívánság valóra válik, kell megfesteni a másikat.

Ezt illetően semmilyen instrukció nem volt megadva - egy kép, némi temperafesték, és sógyurma-alapok voltak kikészítve, onnantól olyanra festettük, amilyenre akartuk.
Miután ezzel végeztünk, a shoudou-hoz ültünk le, ahol kérésre a lány felrajzolt bármilyen kanjit, amit egyenesen rizspapírra festhettünk. Miután átültünk az origamihoz, volt ott helyben egy kisebb előadás is tartva a kalligráfiáról, de mivel Demivel már ismertük az alapokat, azt nem hallgattuk meg.

Helyette hajtogattunk halacskát, majd japán nyelvű origami-könyvől valami fura virágot, s később visszatérve rózsát is - amit azóta is serényen hajtogatok.
Ezt követően átnéztünk egy másik terembe, ahol Demi evett egy kis szushit, majd pediglen vettünk 1-1 csomag origami-papírt, illetve szemügyre vettem a JapHun-osok yukata-kínálatát, és egyebeit, valamint találkoztam egykét szószedettel és felkészítő könyvvel japán nyelvből.
Utána lenéztünk az udvarra, és láttunk katanás férfiakat, majd kicsi napozás után nézhettünk egy japán hölgyet, amint bon odori-t táncolt.

A Bon Odori a halottak lelkéért járt rituális tánc. Az Obon alatt, ami augusztus 13-16 között tart, a halottak lelkei ilyenkor megkeresik otthonukat, ami miatt az emberek lámpásokat helyeznek el - hogy segítsék a lelket hazatalálni. Az ünnep végén a lampionokat folra teszik, hogy visszavezessék a lelkeket a saját világukba.

Ezt követően Távoztunk Demivel, ugyanis nem találtunk minket érdeklő programot.

Képekért köszönet: Deminek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése