2011. március 8., kedd

Filmajánló: Fekete hattyú

Cím: Fekete hattyú
Eredeti cím: Black Swan
Év: 2010
Műfaj: amerikai filmdráma
Hossz: 108 perc
Rendezte: Darren Aronofsky

Rövid leírás
A visszahúzódó, anyja árnyékában élő balerina Nina (Natalie Portman) elnyeri a Hattyúk tava előadás címszerepét. A művészeti vezető Leroy tökéletesnek titulája a lányt a szerepre, azonban kétségei vannak a lány képességeit illetően a fekete hattyú megformálásban. Mindkét szerep más egyéniséget igényel, azonban mindkét szerepet ugyanazon táncosnak kell előadnia. Míg a fehér hattyú az ártatlanságot és a kecsességet, a fekete az érzékiséget és csalfaságot hívatott megtestesíteni. Leroy úgy véli egy másik balett-táncos lány, a könnyed és laza Lily (Mila Kunis) jobban képes megformálni a hattyú fekete énjét. A két balerina irigységgel meghintett barátsága, Nina ragaszkodása a szerephez, a testsanyargató, éjszakába nyúló gyakorlások és a tökéletességre való megrögzött törekvés egyre inkább nyitja meg a balerina sötét énjét, mely úgy tűnik felőrli a lányt.


Személyes vélemény
Nekem valahogy az egész film kellemesen különös, s ezt kivételesen fordított sorrendben veszem górcső alá.
Először is, amiről beszélnék, az a kamerakezelés. Rengeteg jelenetet és mozzanatot figyelhetünk meg tükörből, olykor kicsit talán torzítva a látott képet, elvégre a tükrök szerves elemei egy balerina közegének. Valamint, gyakran követjük a főszereplőt, loholunk a nyomában, vagy éppen forgunk vele. Ez a két látványtechnikai elem mintegy rásegít a film hangulatára, s olyan... enyhén álom-szerűvé teszi az egészet.
Ami a történetvezetést illeti, pontosan még én magam sem tudom, mi volt pusztán a megbomlott fantázia képe, s mi volt valóság, ellenben ez a feszültség egészen a film végéig megvolt, mert soha nem lehetett tudni, hogy a valóságosnak tűnő eseményekből mennyi volt igaz, és mennyi csak hallucináció. Egyes jelenetek határozottan hátborzongatóra sikeredtek, már-már rémisztőre, de ez csak fokozta a feszültséget.
A karakterek mind elég érdekesre sikeredtek, az ártatlan Ninával az élen, akire hatalmas megfelelési kényszer hárul, s akinek az egész belső konfliktusát és félelmeit vetíti ki a film különböző karakterekre, melyek végül elvezetnek a már-már tragikus végkifejlethez, amely egy enyhe nyílt befejezést hagy maga után...
Imádtam. Feszült, álomszerű, elkeseredett harccal, enyhe őrülettel, kellő mennyiségű rémülettel fűszerezve. Szexuális tartalom van benne elég (önkielégítés és leszbi-jelenet) de csak a jó ízlésesség határain belül, szerves részét képezve a történetnek.
(Angolórán néztük ma. Imádom az angoltanáromat.)

4 megjegyzés:

  1. Bizony jó film - nem hiába kapta meg Natalie Portman az Oscar díjat az alakításáért. :)

    VálaszTörlés
  2. A film valami elképesztően jó! Mi tegnap láttuk moziba. =) Szerintem jók a kamerapozíciók, amikből vették a filmet, hatásos lett, teljességgel Ninát állították a középpontba. Gyönyörűen ki volt dolgozva a sminkje, a története és a hattyúvá változása is. =)

    Bene szerint több ilyen darabra lenne szükség, több régi nemes zene "megfilmesítésére".

    Az első két bekezdést anélkül írtam le, hogy elolvastam volna a bejegyzésed és IchiGo hozzászólását. =D XD

    Amúgy az jutott még eszembe, mennyire sok ilyen ember van, aki az anyja, vagy az apja árnyékában él. Hogy a saját összetört álmát erőlteti rá a gyerekére, aki szereti csinálni, de már gyakorlatilag nem él, csak bábként táncol a szülője kénye-kedvére. Pszichológiai szempontból is remekül össze van rakva a film, a karakterek viselkedése, cselekedetei és félelmei nagyon precízen lettek megalkotva. Szerintem a színészi játék is simán megérdemli a dicséretet. =) (Amit IchiGo is említ. XD )

    Tiszta jófej az angoltanárotok. =)
    Volt a film után valamilyen megbeszélés?

    VálaszTörlés
  3. Liani: Sajnos nem volt a film után megbeszélés, mert így is kifutottunk a 90 perces keretből -.-" Pedig kíváncsi lettem volna, kinek hogy tetszett *-* (Bár volt, aki nem akarta megnézni - mikor folyton azért könyörög a csoport, hogy nézzünk filmet... -.-")

    Igen, a színészi játék is oltári - és a kameramozgás is csúcs végig - csak elsőre nem állt rá kapásból az agyam. Aaannyira jó film! *.*

    VálaszTörlés
  4. A soproni mozi még mindig nem játssza (és a Félszeműt meg a Királyt se)... grrr. WANT.

    VálaszTörlés