2011. szeptember 10., szombat

Brossok csipkéből és szalagból

Az eddig elkészült darabok.
Az eddigi bejegyzéseimben is írtam, hogy mániákus csipke és szalag-szerelmes lettem, így a mandzsetta és a gyűrű mellé a szettek harmadik tagját, a brosst is megpróbáltam elkészíteni, sikerrel. Ehhez sem kell különösebben nagy kézügyesség, mert bonyolult ez sem.

Alapanyagok (körülbelül 350 forint):

  • 1x-2x 20-23 cm csipke, attól függően, egy, vagy két színű és rétegú alapkoszorút szeretnénk-e (250-290,-/m, Röltex)
  • 1x-2x-3x 22-25 cm szalag a rózsákhoz, ízléstől függően (35,-/m, Röltex)
  • kitűzőalap, rövidebb vagy hosszabb (40-95,-/db, gyöngyösboltok)
  • , cérna, ragasztó (otthoni varródoboz és hasonlók)
  • igény esetén süthető-fűzhető gyurma alapnak, amire a koszorú és a kitűzőalap megy (400,-/csomag, Kreatív Hobby)
Kezdésként az ízlés szerinti 1 vagy 2 réteg csipke szélét összevarrjuk, majd az egyik oldalába tűvel cérnát bújtatunk és koszorúalakra összehúzzuk, csomóval rögzítjük. Ezt követően elkészítjük a szalagrózsá(ka)t, majd a koszorú közepére rögzítjük ő(ke)t (én pillanatragasztót használtam). Ha szeretnénk gyurma-alapot készíteni, akkor vékony lemezkét formázunk a gyurmából, majd megsütjük/megfőzzük, s egyik felére a kitűzőalapot, másik felére pedig a csipkekoszorú alját rögzítjük. Amennyiben nem használunk gyurma-alapot, a kitűzőalapot ügyesen megpróbáljuk felvarrni, vagy könnyítve a dolgunkon felragasztjuk csak.
Nagyobb méretben remek bross lehet belőle, kifejezetten egy-egy ruhához készítve, kisebb méretben akár hajcsatra is rögzíthető, akárcsak a gyűrű feje.
Amikor ilyesmit készítek, mindig alaposan megnézem a ruhát, amihez készül (igen, minden ruhámhoz lesz legalább 1-1 szett, még ha anyagköltséges is), eldöntve, milyen koncepció lesz, hány sor csipkével és hány rózsával, majd ez alapján kiválasztom a ruha legfőbb színeit, és így keresek csipkét és szalagot - a bordó csipke például tökéletesen illik a rózsás ruhám bordójához, ami hatalmas nagy szerencse. 
A kész ékszereket különféleképp fel lehet még dobni, például az aljára kis masnit téve, netán pár szem felfűzött gyöngyöt lelógatni, vagy printes ruha esetén a mintával megegyező figurácskát készíteni süthető gyurmából vagy zsugorfóliából, és azt tenni az aljára.

1 megjegyzés: